Земеделските производители в Полша са обезпокоени, че липсата на дъжд може да причини повече щети, отколкото през миналата 2018 г., когато загубите възлязоха на 2,6 млрд. полски злоти. Ситуацията е толкова лоша, че застрахователите отказват да продават полици, съобщава Rzeczpospolita.

Как ще се прави цифровизацията в земеделието?

Неотдавнашните пясъчни бури показаха на мнозина какви заплахи крие климатът. В някои части на страната последният дъжд бе в началото на март.

Ситуацията е опасна, изисква мониторинг и оправдава безпокойството - признава професор Анджей Ковалски, директор на Института за икономика на селското стопанство и икономика на храните.

Тя не може да бъде променена от един порой, дори той да е интензивен. Необходими са поне няколко дни постоянни валежи, за да може земята бавно да абсорбира водата, допълва Ковалски.

От наблюденията на земеделските производители става ясно, че ситуацията в областите е много по-лоша от миналата година по това време, потвърждава Виктор Шмулевич, председател на Националния съвет на земеделските камари.

По думите му в момента е трудно да се оценят щетите върху културите.

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!