Екосхемите и техните условия продължават да тревожат земеделските производители. Дори наскоро земеделският министър Явор Гечев призна, че те “не са достатъчно апетитни за фермерите”. 

В уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Много повече от политика”, обсъдихме новите изисквания по трите най-коментирани стандарта за добро земеделско и екологично състояние, а именно ДЗЕС 6, ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8. 

Фермерите не крият своите опасения относно спецификата на екосхемите и стандартите, свързани с тях. Според земеделците ще има проблеми с поникванията на покривните култури и това само по себе си ще допринесе за санкционирането на доста хора, които не са напълно виновни, че нещата на полето не са се случили.

Другият голям проблем според фермерите е, че някои от изискванията просто не са приложими за България. 

Затова в нашия уебинар потърсихме отговорите на въпроса за ползите и необходимостта от засяването на покривни култури, като се обърнахме към специалистите Петя Иванова и Борис Коев.

"Загубата на почвената екосистема води до големи икономически загуби и то в посока на това, че те силно ограничават добивите. Поне в моята практика се е случвало при повече от 50%, като тук говорим за съвкупност от фактори.

ДЗЕС 6 е може би това изискване на регулатора, което цели точно в чувствителните периоди на годината и особено в по-чувствителните терени, да се ограничи ерозията. Това ограничава есенната оран, а голяма част от земеделците разчитат на нея. Но има такава възможност чрез покривните култури да може това изискване - хем да се направи обработката през есента, хем да се направи и междинна култура, която съответно да покрие това изискване при наклоните от над 10%. Разбира се, много е важно какви покривни култури ще изберете и тяхната гъстота.

ДЗЕС 7 е обвързан със сеитбообръщението. Тук е важно да споменем, че покривните култури също могат да се използват и затова. При ДЗЕС 8 нещата са малко по-сложни. Там може да бъде намалено изискването за непроизводствени площи, но не може да бъде премахнато чрез покривни култури. Тук вече има други елементи, по които може да се помисли - т.нар буферни ивици, синори, групи от дървета и т.н.

Може би най-големият проблем е, че има изключително много голяма неяснота", коментира Борис Коев.

Относно ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8 България се възползва от дерогация, което означава, че фермерите имат глътка въздух от една година преди да започне прилагането на стандартите през 2024 г.

В рамките на събитието откроихме кога са прозорците, в които е възможно да се сеят различните покривни култури, така че да доведат освен до позитиви за почвата и нейното здраве, но и за добавена стойност в стопанствата.

"Първата възможност е след прибирането на реколтата от есенници. Това е летният период, в който фермерът има възможност да хване малкото влага, която обикновено има в узряла, готова за жътва пшеница, например. Тази влага много бърз след жътва изчезва и затова това е един тънък момент", обясни Петя Иванова.

Повече вижте във видеото.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg