Група от фермери, експерти и зам.-министъра на Македония посетиха български ферми, както и наши експерти от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), за да видят натрупания ни опит през последните 10 години в Европейския съюз. 
 
 
Основният въпрос, който македонците зададоха към нашите представители бе: „Покажете ни как се трошат пари“. И ако в Македония „троша“ се използва в смисъла на „усвоявам“, у нас значението е по-скоро негативно - пропилявам. Така или иначе нашите съседи успяха да видят и европейски ферми, издигнати с европейски пари, но и трънливия път по създаването на животновъдно стопанство.
 
 
„Посетихме козеферма, овцеферма и ферма с автохтонни животни. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) го организираха. Показахте ни добрия пример, имахме и среща с експерти, които ни разясниха как работят фондовете и какви са мерките, по които българските фермери усвояват средства. Видяхме и грешките, които сте допуснали, като ги съпоставихме с грешките, които ние сме направили. Това, което предстои е да изготвим план за нашата бъдеща стратегия за сектора“, обясни Моме Младеновски, фермер и съветник в сектор земеделска политика в Министерство на земеделието в Македония за Фермер.БГ.
 
Преговорите за членство на Македония в ЕС  започнаха. Страната иска да бъде подготвена за всичко, което членството евентуално ще й донесе.
 
 
„Предвиждаме изготвянето на анализ за последните години, който да ни помогне да видим слабите си страни. Най-важното, според нас, е изготвянето на стратегия за управление на риска. Това е ключово, тъй като дори при наличието на екстремни ситуации, нашите фермери ще бъдат защитени и стимулирани да се развиват. Друго много важно е организиране на стратегия за младите фермери и тяхното внедряване в сектора“, обясни Младеновски.
 
Той изрази положителните си впечатления от нашата селекционна програма и автохтонните ни животни.
 
„Един от най-ценните съвети, които ни дадохте е да реализираме свои традиционни продукти и да ги патентоваме, като защитени географски наименования. Това наистина е важно и ще ни направи разпознаваеми. Ще заложим и на обучението на селекционери – хора, които имат идея как да управляват животните и да развиват потенциала им“, добави Моме Младеновски.