Овощарите отново се озоваха като в небрано лозе, след като им беше обяснено, че предстоят промени по Училищните схеми, за които ще разберат през следващата седмица. Както и че проблемите, които те си мислят, че има по схемите за обвързано подпомагане всъщност не съществуват.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Това е есенцията от срещата между Съюзът на дунавските овощари (СДО) и Добруджански овощарски съюз (ДОС) със зам.-министър Явор Гечев, научи Агри.БГ.

“След срещата с Гечев стана ясно, че по училищните схеми готвят изменения, които ще бъдат публикувани на 30 август (понеделник). Те обаче не са съгласувани с нас. От министерството са ги подготвили, а ние трябва да изчакаме, за да ги видим. По обвързаната подкрепа пък се появиха различни казуси, тъй като преди работихме 5 години по едни правила, а сега те са сменени”, коментира Димитричка Търпанова от ДОС за Агри.БГ.

По думите й проблемът е, че

Стопани, които искат да изкоренят част от насажденията си, попадащи в един парцел, не само че няма да получат субсидии по обвързаното подпомагане, но и ще бъдат санкционирани.

“Например стопанин има 20 дка с овошки. Той е изкоренил обаче 11 дка и е решил да направи ново насаждение, защото старото не е ефективно, сортът не му харесва или по някаква друга причина. От останалите 9 дка той добива продукция, с която има право на обвързано подпомагане. Да, обаче целият блок на земеделското стопанство (БЗС) отпада и не е допустим за подпомагане”, обяснява Търпанова.

По този начин освен че стопанинът няма да получи подпомагане за останалите 9 дка, от които реално произвежда продукция, но и ще бъде санкциониран, тъй като неговото заявление ще се води като неправилно подадено.

“За нас това не е справедливо. По този начин стимулираме отглеждането на стари и недоходоносни градини в името на това да не се изгуби правото на обвързано подпомагане на останалите площи. Става така, че производителите не трябва да правят нови насаждения, за да не изгубят парите по старите, които вече не са ефективни за тях.

Самото БЗС може да се раздели, но не и при всички производители. Голяма част от тях има ангажимент и по мярка 10 “Агроекология и климат”, а пък ако са и с биологично направление, става още по-сложно”, добави тя.

От земеделското министерство са отговорили, че такъв е регламентът и промени няма как да се направят.

“Отговорът към нас беше, че винаги е било така, но ние сме били подведени в предходния програмен период. Тогава обаче получавахме пари по обвързано подпомагане на база стопанство.

Ако стопанството може да докаже добива от плододаващите градини, да има право и на неплододаващите, защото наистина този програмен период неплододадаващите останаха без всякакво подпомагане. За съжаление обаче стана ясно, че това е нещото, което е решено и не може да се коригира”, заключи тя.