Очакваните добиви от пшеница са двойно повече в сравнение с миналогодишните резултати от бялата жътва в Добричка област. Тогава земеделските стопани пожънаха едва по 178 кг/дка.

В очакване на жътвата в Добруджа!

"Ако няма дъждове, силни бури, градушки и полягане на пшеницата, стопаните от Добруджа ще успеят да приберат средно по 520-550 кг/дка", прогнозира по време на Открит ден в Добруджанския земеделски институт проф.Иван Киряков.

Очаква се активната жътва на 1,2 млн. дка с пшеница да започне около 10 юли за разлика от миналата година, когато на 2 юли приключи прибирането на оскъдната реколта. В момента посевите в Добричка област са в много добро до отлично състояние.

“Земеделските производители успяха да се справят. Тази година се наложи да изведат трето третиране срещу болести, тъй като жълтата ръжда се разпространи, а преди една седмица започна да се появява и кафява ръжда“, уточни още фитопатологът.

Според учения в редки години се налагат три пръскания с фунгицид. Той смята, че през тази стопанска година не е имало нужда от първото влизане в пшеницата с фунгицидни продукти за растителна защита. 

С 13 сорта обикновена и 1 сорт твърда пшеница, 4 сорта тритикале, 2 сорта ечемик и семена от бобови култури излиза на пазара Добруджанският земеделски институт.

„Взехме решение да не увеличаваме цените на семената, независимо че те са свързани с цените на стоковата продукция, която през тази година се очертава да започне с 15-20 % по-високи цени в сравнение с миналата година“, обяви директорът на Добруджанския земеделски институт доц.Илия Илиев.

Базовите семена ще се реализират на 850 лв./тон, сертифицираните - на 650 лв./тон, и по 550 лв./тон за стокова продукция от семепроизводствените посеви. 

С Деня на отворени врати научният център отбеляза 70 години от създаването си и 80 години от началото на аграрната наука в Добруджа. Селекционерите представиха пред гости, бизнес партньори и земеделски стопани опитните полета със зърнено-житни култури. На тях бяха засети сортове в начално семепроизводство, които се очакват на пазара след 2-3 години. 

С постиженията на института започна и председателят на ССА проф. Мартин Банов. На официална церемония бяха отличени 9 учени и селекционери, които са допринесли за развитието на земеделската наука.