Решението да се движа с охрана не е на премиера, нито мое. Това е решение на колективен орган, който преценява оперативната информация и съответно назначава или не охрана на застрашени лица, обясни земеделският зам.-министър Иван Христанов за bTV.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Първата заплаха относно фитосанитарния контрол на границата с Турция той получава още през януари. Предложени са му по 500 000 лв. на месец, за да не се меси в работата на частната лаборатория там. По думите на Христанов подкуп е предлаган и на други хора. 

„От 20 май насам обаче ситуацията ескалира. Директно към мен няма нови заплахи, но имаме информация, че периметърът на лицата, които са заплашвани, е увеличен – служители от земеделското министерство, изпълнителната власт, народни представители“, посочва зам.-министърът.

Намерението на управляващите е да се установи троен слой на гранична сигурност, а именно: гранична полиция, Агенция „Митници“ и БАБХ. Целта е за в бъдеще БАБХ да упражнява дейността си там изцяло като държавен орган, без да отдава функции на частни фирми.

Засега пробите се изпращат в софийска лаборатория, но се работи върху изграждането на лаборатория на място на граничния пункт. Вече е определено помещение и се пуска обществена поръчка за покупката на оборудване, което ще струва между 3 и 5 млн. лв. 

„С тази инвестиция държавата ще гарантира приходи към бюджета, не към БАБХ, в размер на 50-60 млн. лв. на година. Задължително ще пуснем и камерите, за да има прозрачност“, обеща Христанов.

Така държавата ще бъде гарант за безопасността на храните, още повече че страната ни е входът на ЕС и минаващите пратки трябва да подлежат на добра инспекция.

„Важно е да направим невъзможни бъдещи подобни „златни кокошки“, гьолове, лаборатории, паркинги. Ще бъдат инициирани и законодателни промени в тази посока“, допълни зам.-министърът на земеделието.