Административните съдилища в София и Хасково отхвърлиха като неоснователни жалбите от „Евролаб 2011“ срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Жалбоподателят е посочил в искането си, отнесено до съда, че служителите му не са допуснати да извършват товаро-разтоварителна дейност и да изпълняват функцията на Оператор по смисъла на Регламент ЕС 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г. на ГКПП „Капитан Андреево“.

За да отхвърли искането, съдът е установил липса на данни и доказателства в подкрепа на извода, че към датата на подаване на искането и понастоящем се извършват фактически действия по недопускане на служителите на „Евролаб 2011“ ЕООД да осъществяват посочените дейност и функция.

Разпореждането на съда не е окончателно, допълват от пресофиса на Агенцията.

По-рано стана ясно, че зам.-министърът на земеделието Иван Христанов е принуден да се движи охрана от НСО, тъй като е получил заплахи за живота си, след като държавна лаборатория пое контрола на границата с Турция. 

Христанов нееднократно е заявявал, че интересът там се измерва в стотици милиони левове печалба. Пак той обяви, че е предлаган подкуп на изпълнителния директор на БАБХ Христо Даскалов, за да покровителства частната фирма, а дейността на граничните служители е била саботирана.