Великобритания ще премахне вносните мита за широк кръг стоки при Brexit без споразумение, но ще запази някои от защитните мерки за своите животновъди.
 
 
Това стана ясно от информация на агенция Ройтерс за временните мерки, които правителството на Острова обяви, преди днешния вот на парламента дали страната трябва да напусне Европейския съюз без споразумение на 29 март. 
 
Според плана за митата, който ще действа 12 месеца в случай на Brexit без споразумение, 87% от общия внос във Великобритания в стойностно изражение може да получи право на безмитен достъп. За сравнение сега този дял е 80%.
 
За стоките с произход от ЕС обаче ситуацията ще се влоши. Сега 100% от доставките са безмитни, докато временният план предвижда такъв режим за 82% от европейския внос в стойностно изражение. 
 
 
„Някои защити за британски производители ще останат, включително тези за производителите на автомобили, говеждо, агнешко, свинско, пилешко месо и млечни продукти“, отбелязва агенцията.
 
Някои анализатори предупреждават, че напускане на Съюза без сделка ще предизвика хаос на пазарите и по веригите за доставки, а други предричат, че може да се стигне дори до недостиг на храни и лекарства.
 
Поддръжниците на Brexit от своя страна твърдят, че докато разводът без сделка може да доведе до някаква краткосрочна нестабилност, в дългосрочен план това ще позволи на Великобритания да процъфтява и да изгражда търговски сделки по целия свят.