Земеделският зам.-министър Чавдар Маринов обеща, че ще се опита да ни включи за обвързана подкрепа в следващия програмен период след 2020 г. А в краткосрочен план обеща да ни бъдат подсигурени акциза за горивата и зимните пръскания, така както на овощарите, коментира Весела Тракийска – зам.-председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България, за Агри.БГ.

Етерично-маслените култури: Саморегулацията в сектора изглежда единственото възможно решение

Това стана ясно на последното заседание на Комисията по земеделие към Народното събрание с участието на производители и преработватели на розов цвят. По-рано, на 26 юни, Тракийска и асоциацията, която представлява, са били на среща с министъра на земеделието Десислава Танева. Там те са поставили конкретни въпроси, свързани със субсидиране на маслодайната роза по други начини.

„В момента ние, розопроизводителите, взимаме толкова, колкото зърнопроизводителите. Това е несправедливо, тъй като трудът е много по-различен. Не получаваме държавна помощ за зимни пръскания, но ни е обещана в този програмен период. Сега не получаваме и помощ за акцизите. Чавдар Маринов посочи сума от 157 лв., колкото се дава за овощарите, което е справедливо“, убедена е Тракийска.

За Закона за розата

Според нея розите са съвсем отделен стратегически продукт и култура и законът трябва да касае само тях, а не всички етерично-маслени култури, като предлагат някои депутати. 

„Важно е, че и розопроизводители, и розопреработватели, и държавата осъзнават, че трябва да има Закон за розата, който да защити маслодайната роза като стратегическа култура, да даде права и задължения на всички страни. Законът не е в пълната си форма, има още критики към него. Ще се направи една работна група в близките дни, на която ще присъстваме всички от бранша с конкретни предложения. Законът иска едно по-сериозно обсъждане“, убедена е Тракийска.

За традиционния проблем с работната ръка

Розопроизводителите предлагат да се намери механизъм, според който хората, които взимат пари като социално слаби, да бъдат задължени да работят в земеделието.

„Нашата асоциация също повдигна този въпрос. Ние поискахме от министър Танева да ни свърже със Социалното министерство, защото действително проблемът е много сериозен. Той не е само в розопроизводството. Тук се иска една сериозна намеса и контрол от страна на държавата, тъй като не можем да се справим сами. Идеята е чудесна, надявам се да ни подсигурят тази среща със Социалното министерство за бъдещи разговори“, коментира младата дама.

За работата в екип

Оказва се, че проблемите на розопроизводителите и розопреработвателите са общи. Времето ще покаже дали работата в екип ще ги реши.

„Бих искала да цитирам г-жа Веселина Ралчева, която каза, че за нея миналогодишният проблем не е толкова свръхпроизводството на маслодайна роза, колкото това, че някои от нейните колеги си позволяват да месят маслата. Вкарват масло от чужбина, така правят продукта по-некачествен и международните пазари се отдръпват. Имаме сериозни проблеми в бранша и от двете страни, които искаме заедно, обединени, да ги решим“, надява се производителката от Карловско.