Средният добив от маслодайна роза тази година е почти наполовина по-нисък, отколкото през миналата година, показва отчет на земеделското министерство.

Розопроизводители искат специална държавна помощ за сектора

Берачите вече са прибрали реколтата от две трети от розовите градини, които тази година са върху 37 486 декара. Реколтираните до края на май площи са 21 870 декара, а получената продукция е 5 243 тона розов цвят

За сравнение миналата година кампанията по розобера приключи с общ добив на 14 829 тона розов цвят или средно 419 кг/декар. 

Средният добив тази година е 240 кг/декар, сочат новите данни. Този показател е най-висок в района на Пловдив – 303 кг/декар. Там се намират 40% от розовите насаждения. Най-нисък е средният добив в Сливенско – 109 кг/декар, но и площите там са минимални – едва 399 декара.

„Тази година розоберът в района на Карлово и Сопот приключва с ниски добиви и неизвестна крайна цена за производителя“ каза пред БТА Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури. 

През цялото време беритбата е била съпътствана от липса на работна ръка и поредици от трудности, в това число проливни дъждове и градушки.

За първи път тази година цветът се изкупува с авансово плащане, като никой не знае кога и колко ще бъде доплатено до крайната цена. Това е необичайна практика, която не е прилагана предишните години - тогава се е знаело във всеки момент на каква цена се изкупува розовият цвят.

В момента розопроизводителите получават от 1,20 лева до 2,20 лева за килограм розов цвят. Крайната цена ще бъде обявена от розопреработвателите след приключване на изкупната кампания. 

Зара Клисурова: „Очакваме бързо да се изплати разликата между аванс и реална цена, и да няма производители като миналата година, които да не си получат парите. В подбалканския регион - Карлово, Калофер, Сопот и селата Богдан, Климент, Каравелово много хора все още не са получили парите си за реколтата от 2018 г.“

Според нея розопреработвателите сега отчитат рандеманите и на тази база ще формират себестойността на розовото масло, а оттам и цената, която ще могат да платят. 

В зависимост от качеството на реколтата килограм розово масло може да се получи от 3 тона, от 3,5 тона или от 4 тона розов цвят.

Информацията засега е, че рандеманът тази година не е добър и необходимият цвят надхвърля 4 тона за килограм розово масло. Клисурова очаква доплащането да бъде между 2,50 лева и 3,00 лева на килограм цвят - това според нея е разумна цена.

Основният проблем на сектора тази година бяха неблагоприятните климатични условия - резките застудявания, сухата зима, обилни дъждове и градушките през пролетта, които унищожиха много от първите пъпки.