Една от най-модерните овцеферми у нас се намира в ловешкото село Горно Павликене. Във фермата се отглеждат 2 хил. овце от породата Асаф. Стопанството е собственост на Данаил Ганчев – завършил финанси в Лондон, впоследствие той се връща у нас, за да се занимава с животновъдство.
 
 
Асаф е най-високопродуктивната порода в света за мляко, затова и Ганчев избира точно нея.
 
 
„Тази ферма е една от най-добрите ни. Средно за 150 дни се доят около 350-400 литра мляко. Целта в това стопанство е да се постигнат три агнения за две години. Това означава, че овцете се тампонират, осеменяват се изкуствено, следи се за техния произход и съответно се контролират техните продуктивни качества – млечно и плодовитост“, разказа за Фермер.БГ зооинжер Таня Минкова.
 
[news]
Фермата е една от най-модерните в страната. Халетата са построени с изолационни щори, които се вдигат или спускат, спрямо температурата. Налични са специални лампи, които стимулират млеконадоя на животните. Освен това има поставени и инфрачервени лампи, с които ветеринарите могат да наблюдават какво се случва с животните, без да ги безпокоят.
 
„Това е една от най-добрите кочопроизводни ферми – една от най-добрите в развъдната организация. Тя постига плодовитост 180%, като средното за Асаф в света е 160%. Практикуват изцяло изкуствено осеменяване. Млечността е средната за породата, което за България е много добре“, добави Минкова.
 
Стопанството разполага и с модерна доилна инсталация, с 72 места. Тя дава възможност на специалистите да следят млеконадоя от всяка една овца, синхронизира се агнилната кампания, като целта е овцете да се доят целогодишно.