Успешният биопроизводител Цветан Цеков победи в категорията „ESG ферма на 2024“ от първото  издание на конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ. Второ и трето място грабнаха съответно Албина Ясинская, от биоферма „Розино" и Кирил Жендов от ЕТ „Ренесанс-КПДТ- Кирил Жендов". 

Цветан Цеков, който не веднъж е казвал, че е готов да помага на всеки, който се заеме с биологично земеделие, разкри пред Агри.БГ своята формула за успех. 

„Успехът се дължи на много упорит труд и безсънни нощи, както и на много смелост“, казва Цеков, който смята успехът на своя екип за геройство, тъй като са започнали без да имат уменията и да знаят как се прави биологично земеделие. 

„Във времето, когато започнахме да произвеждаме нямаше нито достатъчно биопрепарати, нито достатъчно технологии, нито достатъчно познания и това беше една огромна авантюра“, споделя биопроизводителят.

Според него въпреки всички предизвикателства, екипът е успял да докаже, че със силата на духа и с вярата в това, което прави е успял да докаже, че биологичното земеделие може да бъде успешен модел, може да се развива у нас и да има изключително сериозно бъдеще. За да се достигнат до успеха, от „Яблена Натура и Партнърс“ са успели да разчетат законите на природата. „Вярвам, че биологичното земеделие е бъдещето на българското земеделие“, казва още Цеков.

Той има още много цели, свързани с успеха на „Яблена Натура и Партнърс“. Зелената енергия навлиза все по-активно в работата на компанията, а в плановете му влиза не само отглеждането на нови овощни видове, но и на биологични зеленчуци. 

„Спестяваме енергоемки технологии и минаваме на такива, в които има повече зелена енергия, за да пестим и да не замърсяваме градините с остатъчни газове. Надявам се до няколко години да електрифицираме целия машинен парк“, казва носителят на престижната награда. 

Амбициите на собственика на „Яблена Натура“, който продава успешно и на пазарите в Западна Европа, е да изгради собствена фабрика за крайни биопродукти. 

Събитието се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ.