Кирил Жендов – един от доайените на добруджанското земеделие получи две награди в първото  издание на конкурса AGRI AWARDS 2024, организиран от Forbes България и Агри.БГ.

Той си тръгна с отличията за лидер в категориите „Зърнопроизводител на 2024“ и „Иноватор на 2024“. И ако първото място за зърнопроизводител е обяснимо, то няма как да не се изненада човек от приза за иноватор. 

Кирил Жендов сподели с Агри.БГ как е достигнал до убеждението, че трябва да работи с повече новости, вместо да разчита на класическите земеделски практики. В далечната 2001 година, която беше много неплодородна, той се убеждава, че трябва да промени себе си и начина, по който произвежда селскостопанска продукция, за да бъде устойчив. 

Макар да не е с аграрно образование, Кирил Жендов е уверен, че взема правилните решения за земята, която стопанисва. 

„Технологията и иновациите, които съм внедрил в моето производство са така подредени, че създават условия растенията да се развиват и при лоши климатични условия, да работят и да се възпроизвеждат. С технологията и иновациите, които съм развил, аз прогледнах в почвата. На 1 метър в почвата виждам какво се случва. Имам в технологията си уред, който показва какво става в еднометровия слой на почвата и това ми помага да вземам правилните решения. Да знам какво е в момента състоянието на дадено поле, колко може да бъде натоварено с бройки растения, за да може най-рационално да се използва влагата, която има“, казва Жендов. 

За него това е разковничето – „когато работиш с визия, с поглед в нещата в бъдещето, ти можеш да вземаш правилните решения. Когато нямаш представа какво правиш, тогава решенията са грешни – винаги“. 

Въпреки трудностите опитният земеделец е сигурен, че с времето мнозина ще започнат да работят като него, а той е готов да помага на всеки начинаещ. 

„Има много хора, които искат да го прилагат, но не смеят, защото са нерешителни. Може би времето ще ги накара да започнат да го прилагат, но има такива тънкости, които трябва да се знаят и аз съм готов на всеки един да ги кажа“, категоричен е добруджанецът. 

Макар да е горд от своите успехи, Кирил Жендов се радва искрено и на младите си колеги, които му дават надежда за родното земеделие. 

Събитието се проведе под патронажа на Министерство на земеделието и храните, с генералната подкрепа на Агрополихим, институционалната подкрепа на Европейската инвестиционна банка, както и с подкрепата на BASF, Банка ДСК, HL-TopMix, „Филип Морис България”, САТНЕТ, YARA, Green Ground, Бова Кар – BMW дилър, Domaine Boyar с вината от серията Korten Natura от бутикова изба „Кортен“ и САПИ.