По-ниски добиви пшеница очакват земеделци в Южна България, съобщи репортер на Фермер.БГ.

 

Основна причина за песимистичните очаквания на зърнопроизводителите в региона на Бургас, Хасково, Свиленград, Ямбол и голями части на Старозагорско и Пловдивско е заради продължителнотоо засушаване и недоброто развитие на пшеничените посеви.

 

В под-балканските полета, в районите на Карнобат, Сливен, Нова Загора и Карлово, положението е по-добро, но там земеделците жънат предимно ечемик, а площите засети с пшеница са значително по-малко.

 

На борсовите пазари в Европа, цената на пшеница се задържа усточйчива, като в Германия е на нива 204-209 евро/тон; във Франция, цената на пшеницата за доставки Август/Септември се закова на 200 евро/тон, а за доставки през Септември, достигна до 208 евро/тон.

 

Ситуацията с пазара на пшеница от Черноморския басейн е малко по-различна, заради засиления интерес за покупка на зърно от страни като Филипините и Тайланд, които вече заявиха намерението си до края на Юли да закупят 200 000 тона пшеница от региона на Черно море. Намеренията до 2014 г. е да бъдат закупени между 2 и 2,5 млн.тона зърно, съобщи в петък агенция Ройтерс. Изборът на зърно от Черноморския басейн е заради по-ниските към момента ценови нива от около 280-285$ за тон, в сравнение с алтернативните доставки на зърно от Индия, което е на нива 320-325$/тон.

 

Пред Фермер.БГ търговци на зърно заявиха, че са в изчакване на първи данни за качество и количество от декар пшеница от новата реколта, като според тях "има възможност някои от по-големите зърнопроизводители да задържат зърното за есента и зимата, когато се очаква цената да е по-висока".

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!