Тези дни успешно стартира събирането на европейската реколта от костилкови плодове. След началото на първите доставки от Испания, тръгнаха и тези от другите средиземноморски региони. В Гърция овощарите са в очакване на новата реколта, като прибирането на първите био нектарини и праскови ще започне през третата декада на май, казва Софоклис Махаелидис, експерт в компанията Bio Ilios GmbH, съобщава Freshplaza.

90% по-слаба реколта от череши в Полша

Традиционно продажбата на гръцки костилкови плодове продължава до септември. Един от първите пазари, на които се предлагат, е Германия. Средно търсенето на био продукция там остава високо.

Единственият проблем е да се постигнат по-големи обеми с нужното качество. Поради тези съображения миналата година решихме да намалим количеството на костилковите плодовете, за да намалим и загубите, казва Махаелидис.

По думите му проблемите с качеството се дължат на постоянното променяне на отглежданите сортове от овощарите в страната.

През 80-те години производителите решиха да заменят традиционните сортове с такива, които се характеризират с по-добра дълготрайност на костилките и по-висок добив на хектар. Поради това ароматни сортове като Роял Глори и Ред Глори изчезнаха от гръцкия пазар, а и в цяла Европа, допълва експертът.