Запасите от слънчоглед в селскостопанския сектор на Русия достигнаха рекордната стойност от 1,85 млн. тона, показват данни на националната статистика.
 
 
Количеството е с 24% повече, отколкото на същата дата миналата година. Основните причини за това са две – рекордно добрата реколта и умерените темпове на преработка, коментират експертите на аналитичния център „СовЕкон“.
 
Данни за запасите в базите на преработвателните предприятия няма, но специалистите предполагат, че и при тях са натрупани планини от слънчоглед. Причината за тези оценки е, че покупките на преработвателите надхвърлят нивата от последните години, а в същото време производството на слънчогледово олио е по-ниско, отколкото през последните сезони.
 
През януари тази година например руските рафинерии са отчели 415 хил. тона олио готова продукция при 489 хил. тона през декември. От началото на новия производствен сезон количеството е 1,8 млн тона. То очевидно отстъпва на отчетените миналата година по същото време 1,9 млн. тона.
 
 
За производителите на слънчоглед в Русия 2018-а година беше наистина успешна. Стопаните прибраха реколта от 12,8 млн. тона или с 2,3 млн. тона (22%) повече в сравнение с 2017 г.
 
При това положение вътрешният пазар е презадоволен, а износът засега не дава надежди за повишение на цените – нито на слънчогледа, нито на олиото. След слаб ръст в началото на година котировките на регионалния пазар през последната седмица се стабилизираха.
 
Затова анализаторите очакват в скоро време на руския пазар да настъпи чувствително понижение на цените на слънчогледа.