Средствата по САПАРД ще бъдат отблокирани, когато България докаже, че може прозрачно да ги усвоява. Това каза пред  Агенция “Фокус” евродепутатът Петя Ставрева, член на комисиите по земеделие и по бюджетен контрол към Европейския парламент. Тя бе потърсена за коментар във връзка със спряното финансиране по две мерки по програма САПАРД.

По думите на Ставрева България ще изпадне в много неблагоприятна ситуация, ако още мерки по САПАРД бъдат спрени. “Това е много лош знак, който идва в навечерието на доклада на Европейската комисия и означава, че няма изрядно усвояване на средства по част от проектите по тези две мерки. Доверието на партньорите ни в Брюксел се печели трудно, но се губи много лесно, ако не покажем, че сме си взели поука от препоръките и изводите на европейските доклади”, посочи евродепутатът.
“Получих уверението на Европейската комисия и на Генерална дирекция “Земеделие”, че ще бъдат безкомпромисни, ако бъдат открити сериозни пропуски и основания да се смята, че има отклоняване на средствата от европейските фондове”, подчерта Петя Ставрева.
Евродепутатът съобщи, че Европейската служба за бобра с измамите (ОЛАФ) е увеличила разследванията си по български проекти.

Предстои и посещение на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент у нас, което ще се проведе от 28 септември до 1 октомври. Предвидена е среща с вицепремиера Миглена Плугчиева и парламентарната подкомисия по усвояване на европейските фондове. Ще бъдат разгледани проекти, реализирани по предприсъединителните програми в регионите Пазарджик, Пловдив, Варна и Бургас. “Това е една мисия на ЕК да види неща, които да са в посока по-скоро на положителен имидж на България”, обясни евродепутатът.

Вицепремиерът Миглена Плугчиева е изразила готовност да работи по сигнали на Обществения съвет. В него участват браншови организации, медии, експерти от агросектори и от “Трансперънси интернешънъл”, както и граждани, които искат корупционните практики да бъдат ограничени. Целта на съвета е да има граждански мониторинг върху усвояването на европейските фондове, и специално на тези в земеделието.