Необходима е широка обществена дискусия преди да се пристъпи към такива сериозни промени, касаещи либерализирането на закона за ГМО, заяви в интервю за Фермер.БГ бившият земеделски евродепутат Петя Ставрева. Според нея трябва да бъдат обмислени всички последици от тези изменения върху здравето на хората, биоразнообразието, земеделието. За да имаме чиста природа, трябва много внимателно да подхождаме към ГМО продуктите, заяви още тя.

Според Петя Ставрева не трябва много широко да отваряме врата за ГМО продуктите без да си даваме сметка за последиците от тях. Освен това много важна част в целия казус е създаването на независим контролен орган, защото без него трудно може да се очаква, че българските производители и потребители ще получат адекватна информация.

Европейските директиви безспорно трябва да се спазват, заявява още Ставрева, но в същото време посочва, че те позволяват всяка страна сама да регулира пазара на ГМО продукти. В Директива №18 от 2001 год. се посочва, че страната може да наложи предпазна клауза като по този начин ограничи максимално размера на допълнителните ГМО елементи в хранителните продукти, във фуражите. Ето защо управляващите, които преди изборите поеха ангажименти за добра чуваемост на обществените нагласи, трябва преди да пристъпят към по-серизони промени в законодателството, да чуят гласа на хората, коментира Ставрева. Тя изрази и категоричната си положителна оценка, че гражданското общество, НПО, фермерите осъзнават мисията си да се превърнат в защитник и да отстояват позициите за това в България да произвеждаме чисти продукти.

Гледайте интервю:

 
Интервю с Петя Ставрева по време на протеста срещу ГМО

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!