Националното сдружение на жените-пчелари е сред най-активните браншови организации в сектор „Пчеларство“ в диалога с всички български и европейски институции по отношение на извоюването на директни субсидии на регистрирано пчелно семейство. Според председателя на сдружението Петя Иванова, един от сериозните проблеми в пчеларството е, че организациите в сектора не могат да се обединят и затова разчита на местните пчеларски организации, които са и най-потърпевши от липсата на субсидии за пчелно семейство. Петя Иванова е дългогодишен пчелар, в семейната ферма в землището на врачанското село Остров, отглежда 700 пчелни семейства.

 

Петя Иванова

 

Г-жо Иванова, има ли вече разчети за средни добиви от пчелен мед за 2013 година?
Като цяло тази година добивите на пчелен мед в страната са доста различни и пчеларската година основно зависи от това какъв процент от пчелните семейства са загинали по места. При нас, във Врачанско, годината като добив на мед е добра, но при положение, че през пролетта имаше сериозни загуби на пчелни семейства, много от пчеларите не успяха да ги възстановят навреме и съвсем логично при тях добивът не е голям. В района в който аз пчеларствам имаше валежи и добивите като цяло край Дунав са добри. Доволна съм от реколтата от мед, успях да възстановя и пчелните семейства, които изгубих. Но колеги споделят, че са имали проблеми в районите, в които рапицата тази година не е дала високи добиви. Реално, като няма рапица пчелните семейства няма как да се засилят и да дадат максимални количества от следващите култури. За такива проблеми споделят колеги от района на Пловдив и Стара Загора. Тази година нямаше реколта и от кориандър, което също повлия на добивите на мед от тази култури. Колегите от Югоизточна България не можаха да извадят мед от кориандър, защото културата не даде добри добиви заради сушата.


Означават ли по-ниските добиви на пчелен мед повишаване на изкупните цени? И какви са актуалните цени на меда в момента?
До момента няма сериозно увеличение на изкупните цени на пчелния мед. Повишението при полифлорния мед е с 10 стотинки – от 4.20 лв/кг на 4.30 лв./кг. Иначе, реколтата от акациев и липов мед е изкупена – тази година преработвателите много бързо изкупиха първата реколта от мет за тази година – от акация и от липа. Информацията, която имам, е за изкупни цени във Видинско и Плевенско на тези видове мед на цени между 5 и 5.50 лв/кг.


Една пчеларска година свършва. Какви са очакванията ви за следващата в контекста на решението субсидии за пчелно семейство да няма? Може ли нещо да бъде променено?
Ние като браншова организация няма да спрем да се борим за директни субсидии на регистрирано пчелно семейство. Имахме преди малко повече от месец срещи точно във връзка със субсидиите. Няколко сдружения се обединихме от страната и ще продължаваме заедно да се борим за субсидия на пчелно семейство. Продължаваме а пишем писма до министър на земеделието и храните с настояване да ни подпомогнат. Настояваме да се създаде контактна група, в която да има представители на местни пчеларски сдружения. За съжаление, не всички национални асоциации и съюзи в сектор „Пчеларство“ могат да се обединят в името на една цел – директните субсидии, и затова се надяваме на местните дружества от всички региони на страната. Защото точно пчеларите по места са най-засегнати от проблемите в сектора и те най-много се нуждаят от субсидия на пчелно семейство. С тяхна помощ и в техен интерес ние ще продължим диалога за извоюването на директните субсидии. И се надяваме да имаме положителни резултати.


Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!