Принципи на профилактиката в пчеларството - Agri.bg

Принципи на профилактиката в пчеларството

Всеки пчелар добре знае какви големи различия в добива на пчелни продукти от отделните пчелни семейства и пчелина му могат да се наблюдават, въпреки че всички са били поставени при еднакви условия на грижи, хранене и естествена пчелна паша.

Събиране, пренасяне и складиране на прашец - Agri.bg

Събиране, пренасяне и складиране на прашец

Пчелите неизбежно влизат в контакт с прашниците, при посещаването на цветовете; тогава върху телата им се пренася зрелият прашец.

Съхраняване на пчелните продукти - Agri.bg

Съхраняване на пчелните продукти

Разфасованият в затворени стъклени, пластмасови, емайлирани или дървени съдове мед се съхранява в сухи и чисти помещения при температура под 10°С.

Прополис - пчелен клей - Agri.bg

Прополис - пчелен клей

Прополисът е пчелно лепило (пчелен клей), което пчелите получават от смолата, отделяна от пъпките и кората на дърветата (60%), пчелния восък (30%), етерични масла и цветен прашец.

Колко пити са необходими - Agri.bg

Колко пити са необходими

Гнездата на новообразуваните естествени и изкуствени роеве също трябва до края на сезона да бъдат комплектувани с пълен брой плодникови пити.

Имунната система на пчелите - Agri.bg

Имунната система на пчелите

В основата на запазването на здравето на човека и на животните стои успешната борба с болестотворните микроби: гъби, бактерии, вируси и др.

Терморегулацията на пчелите - Agri.bg

Терморегулацията на пчелите

Като всички насекоми, пчелите са с непостоянна температура. Телесната им температура варира в зависимост от околната температура. Пчелите-работнички започват да летят при 9 до 10°С.

Какво представлява маната и как се получава мановия мед? - Agri.bg

Какво представлява маната и как се получава мановия мед?

Маната е гъст сладък сок. който отделят равнокрилите насекоми, каквито са листните и щитоносните въшки, паразитиращи по листата ма широколистни и по клонките на иглолистни дървета.

Как се образуват сборни отводки? - Agri.bg

Как се образуват сборни отводки?

От 3-4 силни семейства се вземат по 1-2 пити със зряло, люпещо се пило с пчели и без майка. Те се поставят в празен, почистен и дезинфекциран нов кошер.

Фуражни медоносни растения - Agri.bg

Фуражни медоносни растения

Някои от фуражните култури имат голямо значение и като богати с нектар и цветен прашец медоносни растения. През май-юни започва да цъфти фии.

Крилете на пчелите - Agri.bg

Крилете на пчелите

Двата чифта криле на пчелите започват странично от втория и третия гръден сегмент. Предните криле на пчелите са много по-големи от задните и тяхното кръвоснабдяване е по-мощно.

Прегледайте пчелните семейства преди главната паша и поставете необходимите магазини и корпуси - Agri.bg

Прегледайте пчелните семейства преди главната паша и поставете необходимите магазини и корпуси

Главната паша настъпва, когато започне цъфтежът на онези медоносни растения (в радиус до 2-3 км около пчелина), от които пчелите събират най-много нектар и прашец.

Парагнилец - Agri.bg

Парагнилец

Парагнилецът е заразно заболяване на пчелното пило, предизвикано от спорообразуващ микроорганизъм. Боледуват незапечатаните и запечатаните ларви за пчели-работнички, за пчелни майки и търтеи.

Как се извършва прегледът на пчелните семейства? - Agri.bg

Как се извършва прегледът на пчелните семейства?

Пчелите не понасят мириса на чеснов лук, на  пот и други неприятни и остри миризми. Дрехите и тялото  на пчеларя трябва да бъдат чисти

Първи осведомителен пролетен преглед на пчелните семейства - Agri.bg

Първи осведомителен пролетен преглед на пчелните семейства

Първия осведомителен пролетен преглед на пчелните семейства може да се извърши дори към края на февруари в южните райони, а при благоприятно време и в останалите полски райони на страната.

Кой пчелен мед е по-хубав за консумация, течен или захаросан, изберете сами? - Agri.bg

Кой пчелен мед е по-хубав за консумация, течен или захаросан, изберете сами?

Много често пчелният мед се намира в познатото кристализирало състояние. Това се дължи на кристализирането на една от трите съдържащи се в меда захари - глюкозата.  

Грижи за пчелите през февруари - Agri.bg

Грижи за пчелите през февруари

През повечето години времето през февруари у нас се подобрява. Наред със студените дни има и такива, в които температурата се повишава над 10-12°С и пчелите не само се облитат за прочистване, но летят през целия ден.

Пчелен восък - Agri.bg

Пчелен восък

Пчелите са ценен дар, с който природата е дарила човека.

Грижи за пчелното семейство през различните сезони - Agri.bg

Грижи за пчелното семейство през различните сезони

Грижи за пчелното семейство през различните сезони са насочени към осигуряване на най-добри условия за развитие, опрашване и медобер, към създаване, поддържане и използване на силни пчелни семейства.

Пътища за разпространение на заразните болести по пчелите - Agri.bg

Пътища за разпространение на заразните болести по пчелите

Десетки хиляди пчели в пчелното семейство се намират постоянно в най-тесен контакт в едно много тясно пространство.

Грижи за пчелите през месец март - Agri.bg

Грижи за пчелите през месец март

За нашата страна март е краят на зимата и началото на пролетта. Времето през март се подобрява и слънчевите дни са близо половината от месеца. През деня температурата се повишава над 10-12°

Американски гнилец - Agri.bg

Американски гнилец

Американският гнилец е заразна болест на пчелното пило, причинявана от спорообразуващ микроорганизъм, който е изключително устойчив във външната среда, в условията на която може да преживее десетилетия.