Стотици пчелни кошери в Смолянска област са засегнати през тази година от опаразитяване от акари, което води до измиране на пчелни семейства, съобщиха от Пчеларско сдружение "Родопска пчела".

При част от случаите на инвазия от акари, пчелните семейства напускат пчелините заради заплахата от вредителя, оставяйки десетки кошери напълно пусти, като по този начин отлетелите пчелни фамилии са обречени на гибел през зимата.

Опитни пчелари предполагат, че наблюдаваната за първа година акароза на кошерите се дължи на некачествени препарати срещу вредителите. Половината от кошерите в пчелин в смолянското село Киселчово бяха нападнати и унищожени от акари в рамките на месец през лятото, разказва собственикът на пчелина Карамфил Хаджийски.
[news]
По негови думи засегнатите пчелни семейства почти изцяло измират, тъй като акарите се впиват в пчелите, изсмукват хемолимфата на даващите мед насекоми. Така от цял кошер накрая остава малка част от семейството.

При появата на заплаха от акари някои от пчелните семейства колективно отлитат и оставят кошерите празни, а само останалите пити мед напомнят, че е имало обитатели. Засегнатите от акароза производители са категорични, че опаразитяването се наблюдава при пчелари, използвали един от регистрираните препарати.

Възможно е климатичните промени също да са фактор за този процес, предполага Иван Бялков, председател на сдружението. Според него след промените в климата през последните години пчеларите се сблъскват с нови заболявания, които досега не са наблюдавани.



© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!