Все повече земеделски производители свикнаха да използват безпилотни летателни апарати, за да наблюдават посевите и да проследяват показатели като температурата или влажността. Тези устройства обаче изискват висока консумация на енергия. Ето защо изследователите от Университета на Вашингтон създадоха система с достатъчно малки сензори, която може да се постави на гърба на пчела, пише полското издание sadyogrody.pl

Всеки десети германски фермер използва дрон

Както изследователите съобщават на уебсайта на университета, сензорите изискват съвсем малка батерия, за да функционират оптимално. Тя ще им позволи да работят 7 часа. След това батерията се презарежда, докато земните пчели са в кошера.

"Дроновете може да летят 10-20 минути преди да се наложи да се презаредят, докато пчелите могат да събират данни за няколко часа", казва водещият автор на проекта Шям Голакото от Училището по компютърни науки и инженерство на Пол Дж. Алън в Университета на Вашингтон. 

Въпреки че използването на пчелите решава проблема с консумацията на енергия, съществуват други предизвикателства: например насекомите не могат да носят твърде много товар. В същото време GPS приемниците, които позволяват на дроновете да докладват позициите си, също консумират много енергия. Това изправило изследователите през разрешаването и на двата проблема. 

Решихме да използваме пчелите, защото те са достатъчно големи, за да носят малки батерии. Всяка вечер, когато са в кошерите, ние ще презареждаме батериите на сензорите дистанционно, разяснява съавторът на проучването Викрам Айер, докторант в университета във Вашингтон.

Няколко „bumblebees“ вече са оборудвани с леки „раници“, които проследяват траекториите на полетите им на къси разстояния. Те са тежки едва 102 милиграма. За да онагледим за какъв товар става дума, ще уточним, че толкова е теглото на 7 зърна суров ориз.

"Батерията тежи 70 милиграма, така че имахме само трийсетина милиграма за останалите неща като сензори и локационна система за проследяване на положението на насекомото, обяснява докторантът Раджалакшми Нандакумар.

Вместо да използват GPS приемници, учените залагат на метод, който не изисква енергия за локализиране на пчелите. Те използват антени, излъчващи сигнал от базовата станция на дадена област. По този начин пчелите могат да събират информация за цялата ферма – те носят на гърбовете си малки сензори за измерване на температурата, влажността, интензивността на светлината и др.

В момента "раниците" могат да съхраняват само около 30 килобайта данни. Изследователите са си поставили за цел в бъдеще да създадат система, оборудвана с камери, която ще предоставя данни за състоянието на културите в реално време.