Пчеларка пострада, след като беше напръскана с препарат за растителна защита от селскостопански самолет във Врачанско. Маргарита и Велка от врачанското село Хайредин били на полето при пчелините си. Тогава над главите им прелита самолет, който започва да пръска с опасни препарати. Според жените машината се връща още два пъти над тях, въпреки че полето с царевица не било на фирмата и не трябвало да се пръска, съобщава Нова ТВ.
[news]

Потърпевшите се измиват с вода, но на Маргарита ѝ прилошава – дишането ѝ е затруднено. Линейка пристига на място и оказва първа медицинска помощ. Meждувременно жените поискали и обяснение от арендатора. Той им казал, че не е пилот и не знаел откъде ще мине самолетът. Собственикът на фирмата обясни, че са предупредили пчеларите в законовия срок и са спазили всички изисквания. Хората обаче показват друго – умрели пчели.

В същото време кметът на Община Хайредин е съобщил, че близо 50% от пчелите в Хайрединско са били отровени, като най-много пчелни семейства са пострадали в село Манастирище, цитиран от сайта Трибали.инфо. Миналата седмица от РИОСВ-Враца са направили проверка, а в понеделник кметът на Хайредин е свикал среща, за да се разбере какво точно става и каква е причината за масовото измиране на пчелите. „Определено има място за притеснение. Някои от фирмите пръскат - къде законно, къде незаконно. Дават уведомителни и разрешителни писма от агенцията по храните и ръсят когато и както си искат. Явно не спазват часовете. По закон трябва да пръскат от 19.30 до 10 часа, а някои правят това по цял ден“, обясни Алексиев. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!