Активният пчеларски сезон приключи. Пчеларите от Плевенскикя регион отчитат средно добра година от гледна точка на добив на мед. И не много добра година по отношение на изкупни цени на меда.

 
Три поколения обединява пчеларството за фамилия Илиеви. Въпреки трудностите нямат намерение да се отказват. Работят по европейски програми, развиват бизнеса си. Сега, когато отново плащанията за фермери са актуални, Веселин Илиев отново поставя въпроса пред репортер на Фермер.БГ защо за пчеларските ферми няма преки плащания и защо пчеларството е извън сектор "Животновъдство".

- Г-н Илиев, тази година ползвахте ли европейски програми?

- Да, бяхме разработили проект. Нашата пчеларска фамилия участва с проект по мярката за анализ на меда, лекарства и за закупуване на нови кошери. Имаме одобрен договор, изпълнили сме всички изисквания, минаха в края на август проверките за изпълнението на проекта и си подадохме в Разплащателната агенция законовия срок заявлението за плащане.
- Тоест, и тук схемата е първо самофинансираш одобрения си проект, а чак след това получаваш парите?
- Така е. След като ти одобрят проекта започваш да работиш по него. В заложените срокове трябва да е изпълнен 100% и тогава се провевяра изпълнението. До края на октомври трябва да ни бъде преведена сумата, която е максимум 80% от общата стойност на проекта.
- Може ли една пчеларска фамилия да си позволи да осигури пари за инвестиции?
- Много е трудно, защото има много ангажименти по един такъв проект. Да не забравяме, че ние трябва да осигурим изцяло финансирането на проекта, а определената част ни се възстановява месеци след това. Много е дълго времето - от февруари до края на август сме работили по проекта, тоест сме влагали пари. А плащания ще има най-рано през октомври. Необходимо е да имаш свободни капитали, каквито ние нямаме.
Като цяло, обаче, съм доволен от програмата тази година. Вярно, че много време се "затварят" пари, но помощта, която получаваме не е малка. Ако не е по програма, все в един момент трябва да осигурим пари, за да бъдат свършени тези неща.
- Наложително ли е?
- Разбира се, че трябва да има обновление. Как иначе? Инвентарът ни вече беше остарял и трябваше да бъде подменен. С проекта успяхме да подновим 50 сандъка, в момента пчелното семейство е акктуализирано като бройка върху 110 броя. Надявам се, че и в бъдеще ще има програми, по които ще можем да кандидатстваме. Но, по национални изложения се срещаме с колеги и коментираме и всички сме на едно мнение - най-добре е най-после пчеларите да бъдат включени в схеми и програми за животновъдство като всички останали въдства.
Трябва да има някакъв норматив и за пчеларите, защото сега сме изключени изобщщо от животновъдните схеми. Защо да няма определен норматив за пчеларска ферма както има за другите ферми? Защо не се предвижда никъде субсидиране на пчелно семейство както се прави с всички други животни?
- Нали имате отделна програма за пчеларство?
- Като че ли нещата се поизкривиха там - и с младите фермери-пчелари, и с финансирането на сектора. Пак ще кажа - като цяло ние сме доволни от програмата, която ни дава възможност да обновяваме фермата. Но ще сме още до-доволни, ако има преки плащания в пчеларството, какво е в животновъдството. Когато един фермер има преки плащания, той разполага с определена сума, която може да използва веднага и според неговите конкретни нужди към момента. Не е необходим само пчеларски инвентар, има много други необходими за нас неща. Предстои ни много сериозно да помислим за подновяване на инвентара за вадене и разфасоване на меда, за съхраняването на питите - за да се направят наистина добри помещения и да се опази инвентара се изискват много средства. А колкото повече пчелни семейства имаш, толкова по-големи помещения са необходими, толкова повече са ангажиментите и толкова повече са нужните средства.
- Каква беше изминалата пчеларска година за вас?
- Не беше блестяща, но не беше и много лоша. Средна година. През тази година приоритетно си бяхме поставили задача да увеличим пчелните семейства и да си реализираме проекта успешно, без да гоним максимум добив на мед.
Никога не сме били максималисти и затова мога да кажа, че сме доволни.