До 17 март пчелари подаваха заявления за извънредно подпомагане по подмярка 22.1, или така наречената Украинска помощ. Кандидатстването обаче не мина без грешки в системата. Стопаните, които са ги видели навреме и са сигнализирали, са намерили решение. Други обаче са останали неприятно изненадани.

Пчелари, запознайте се с планираните ставки за опрашване и биологично пчеларство

„Има ли колеги, които нямат бройки при кандидатстване за помощта за Украйна, защото ветеринарният лекар е разписал дневника, но не е подал протокола към БАБХ за извършен преглед?“, пита пчелар в тематична фейсбук група.

Другият още по-важен въпрос е кой носи отговорност за пропуснатите ползи:

•    фермерът за това, че не е проверил как докторът си върши работата; 
•    докторът за това, че не си е свършил договорената работа;
•    Агенцията по храните за това, че не е изискала протокол за ветеринарен контрол.

„Кандидатствах, имам входящ номер. Личният доктор признава грешката – не е подал информация в системата, но началникът на отдел „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в БАБХ отказва да направи корекция при подаване на второ заявление и ми вменява вина, че не съм проверил какво подава личният ветеринарен лекар. Затова се питам кой е виновен – аз, той или те“, недоволства ощетеният пчелар.

Негови колеги го съветват да съди доктора и повдигат поредица от нови въпроси: защо БАБХ не му отнемат правата веднага; защо Министерството на земеделието, като знае за този проблем, си затвори очите за тези пропуски на докторите и не промени условията за кандидатстване.

Други пчелари съветват да се кандидатства още в първите дни на срока. „Много хора имахме проблеми, но се решиха“, пишат те. Единият от проблемите се оказва именно разминаването в броя пчелни семейства при кандидатстване за помощта за Украйна.

„За колегите, на които не им излизат бройки, вече има нов файл, при който трябва да са отразени неточностите. Ако имате отворено заявление, не може да се види актуализацията. Трябва това заявление да се приключи с грешната бройка. После отивате в областната служба и го анулирате. После се връщате пак в общинската и ако бройката ви е коригирана, трябва да излязат актуалните данни“, съветва пчеларят Румен Кесерджиев ден преди изтичане на крайния срок.

Освен всичко останало, един пчелар трябва да е бдителен, да следи за чужди грешки и да е активен в социалните мрежи, където колегите му имат сходни проблеми и споделят опит. Така той може евентуално да си спести разочарованието от това да не получи тази извънредна помощ, която е дълго чакана и отлагана с няколко месеца.