Изминалата 2013 г. за повечето пчелари от Шуменска област е рекордна относно добивите от мед, заявиха от областната организация на Съюза на българските пчелари, цитирани от радио „Фокус“. По данни на браншовата организация средният добив от пчелен мед в региона е 30 кг.

 

[news]

 

По думите на председателя на областната пчеларска организация Даниела Челебиева, в Националната пчеларска програма, приемът на заявления по която започва от януари 2014 г., има ограничения за хората, които могат да кандидатстват. Те трябва да са с регистрация на пчелините от три години и да са регистрирани като земеделски производителите от поне една година. Хубаво е, че са завишени средствата за препарати срещу вароатозата, отбеляза Челебиева.

 

„Ще продължим да настояваме по мярката за препарати срещу вароатозата да бъдат допуснати всички пчелари с регистрирани пчелини”, заяви Даниела Челебиева. Тя допълни, че искат и заявления да могат да се подават в общинските служби по земеделие, което ще облекчи хората от селата и ще им спести разходи за пътуване до Шумен или до Варна.

 

С 10 дни е удължен срокът за кандидатстване по Националната пчеларска програма, отбеляза още Даниела Челебиева, като изрази надежда, подаващите заявления да успеят да получат подкрепа.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!