Пчелари се събират пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) на мълчалив протест, съобщи за Фермер.БГ Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари. Протестът ще е от 13 до 14 часа и в него ще участват пчелари от София-град и София-област. В почти всички областни центрове в страната по същото време ще има организирани протести, поясни Михайлов. На 23 октомври от 13 ч. ще се проведе национален  протест на българските пчелари.

 

„Надяваме се през тази една седмица между двата протеста МЗХ да излезе с някакво решение по нашите искания“, каза Михаил Михайлов. Липсата на адекватно държавно подпомагане за сектор „Пчеларство“ е най-големият проблем. „Основното ни искане, което провокира и протестите, е да се намери схема, линия или форма за подпомагане на българските пчелари. От края на юни е ясно, че пчеларството не е включено за подпомагане в ОСП 2014-2020, което означава, че няма да имаме финансиране за 7-годишен период. Лятото е активен пчеларски сезон, но още тогава ние обявихме, че през есента ще заявим пред обществото несъгласието си с тази политика“, заяви Михаил Михайлов.
 

[news] Пчеларите настояват за държавни субсидии в размер на 30 евро на пчелно семейство. „Сумата е адекватна и съизмерима със субсидирането за другите въдства в сектор „Животновъдство“ в схемата за националните доплащания. Пчеларите настояват още за подобряване на нормативната уредба в контекста на новия Закон за защита на растенията, както и необходимостта от промяна на Закона за пчеларството. Според Михайлов спешно трябва да започне работа и по промяна на две от важните за пчеларството наредби – Наредба 15 за третирането на посевите и Наредба 30 за извършването на мероприятия за борба с болестите по пилото и по пчелите.


Председателят на Съюза на българските пчелари сподели, че в края на октомври никъде все още не са извършени задължителните есенни профилактични прегледи на пчелните семейства. Това е ангажимент на ветеринарните лекари към БАБХ, но прегледи не са извършени. „В резултат ветеринарно-медицинските дневници на пчелините ни не са попълнени. Това води след себе си много сериозни негативи, защото през следващата година няма да можем да кандидатстваме по Националната програма за развитие на пчеларството, нито по програма De minimis. Щом имаме нередовни документи, макар да не е по наша вина, сме лишени от правото да кандидатстваме по която и да било програма“, обобщи неволите на пчеларите Михайлов.

 

Искането за пари на пчеларите не е самоцелно. Загубите при пчелните семейства тази година са много големи и за възстановяването им са необходими сериозни средства. За да се грижат пчеларите пък за здравето на пчелите е необходимо закупуването на ветеринарно-медицински препарати, а за зазимяването на кошерите са необходими сериозни инвестиции. Още повече в години като тази, в която за много региони на страната медосборът не беше добър, защото в тази ситуация пчелите се нуждаят от добро подхранване, обясни пчеларят.

 

По данни на Съюза на българските пчелари през последните три години броят на пчелните семейства е намалял с почти 200 000. Не по-добра е ситуацията и с броя на пчеларите, които по информация на Михайлов, са намалели от 38 000 на 19 000 към момента. На въпрос откъде трябва да дойдат парите за пчеларите, Михайлов коментира: „Надявам се пари за подпомагането на сектор „Пчеларство“ да дойдат от националните доплащания. В тази схема пчеларството също не е включено и ние питаме защо. Има сектори, които получават дори допълнително финансиране. Това за нас означава, че пари има и остава МЗХ да намери правилната форма за разпределение по сектори.

 

Знаем, че няма да получаваме директни плащания, но има възможност пчеларите да бъдат финансирани по линия на предвиденото подпомагане на малките стопанства. Водили сме разговори с евродепутата Мария Габриел и очакваме да има добра новина за приемане на регламент за малките стопанства“. Михайлов допълни, че българските пчелари са депозирали конкретни предложения към МЗХ и настояват те да бъдат приети или експертите на ведомството да търсят други решения за подпомагане на сектора.

Мълчаливи протести на пчеларите ще се проведат днес в Шумен, Царево, Плевен, Враца и др.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!