Основният показател за бизнес климата на пазара на земеделски машини в Европа изглежда достигна своя пик през май и юни тази година. Предишните рекордни нива бяха през 2008 г. Този октомври индексът леко се понижава за четвърти месец подред, но остава висок - до 59 пункта при скала от -100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

Пазарът на агромашини изненадващо продължава възхода си

На фона на рекордните поръчки производителите продължават да се затрудняват с изпълнението им. Според проучването на CEMA наличните нови машини при дилърите са значително намалели през последните месеци и вече са под оптималното ниво на повечето пазари. Голяма част от употребяваната техника е разпродадена.

В момента най-голяма несигурност има по въпроса каква част от поръчките ще може да бъде реализирана от производителите предвид екстремния ръст на цените и дефицита на суровини.

45% от компаниите очакват производството да спре поради липса на части през следващите месеци. Още по-критична е ситуацията при производителите на комбайни и трактори - 75% от тях са принудени да затворят временно врати през следващите 4 седмици.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

CEMA: Рекордни поръчки на земеделска техника

CEMA: 2021 г. ще приключи с 8% ръст на оборота от земеделска техника

AgriTech Market: Прокрадва се оптимизъм