Основният показател за бизнес климата на пазара на земеделски машини в Европа се стабилизира на положително ниво след резките спадове от началото на инвазията на Русия в Украйна, съобщава Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (CEMA).

CEMA: Германия и Франция крепят пазара на агромашини

През август показателят остава на 18 пункта при скала от -100 до +100. Обемът на поръчките все още кореспондира на производствен период от 5,9 месеца, което е малко под рекорда за всички времена, регистриран откакто се води статистиката.

През последните месеци обемът на поръчките е намалял забележимо, докато цените са вървели нагоре. Все още сериозно предизвикателство е дефицитът на стока. Наблюдава се обаче известно облекчение.

На този етап 34% от компаниите планират временно спиране на производството през следващите четири седмици заради недостиг на суровини.

Регионалният анализ показва, че влошаване на настроенията на някои европейски пазари, особено в Испания. Двата най-големи пазара на земеделска техника - Франция и Германия, остават стабилни.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сега е моментът фермерите да планират покупка на машини

Поръчките на земеделски машини се доближават до рекорда за всички времена

Заради кризата зачестяват кражбите на електроника от комбайните