"Първо слагаме олиото, после нарязваме рибата на парчета, така...така... овалваме и...", въодушевен министър Мирослав Найденов показва как се пържи риба пред сградата на МЗХ. С одежда на готвач, тумбеста шапка и с тиган в ръка, министърът дори засенчи присъствието на кулинарния си чирак Ути Бъчваров.

 

Двамата готвачи са опушили района пред сградата на МЗХ заради цвърчащите вкусотии в тигана. Пред земеделската сергия са стоварени и бъчви, от които се разлива вино на минувачите. Около димната завеса изкушени от напържените рибоци се облизват и директорът на Агенцията по рибарство и аквакултури Явор Недев, както и директорът на Агенцията по лозата Красимир Коев, който осигури виното, което се налива пред институцията.



Еуфорията около празника е голяма, все повече хора се трупат пред министерството, привлечени от почерпката за Никулден. Наредени са 5-6 щайги с риба за които ще се разиграе томбола. На фона на празника министър Найденов каза: "Днес отправяме послания България да бъде със самочувствието на морска държава и нека рибата да има традиционно присъствие в нашето меню".