Пролетният оглед на овощната градина е изключително важен, особено когато стопаните имат конкретни опасения за растенията си или за част от тях.

Кайсиите ще цъфнат с 20 дни по-рано

„На един от парцелите съм засадил ябълки. Вече втора година обаче не растат достатъчно. Проблемът според мен не е в самите растения, защото от същата партида разсадих и на друго място. Там си растат нормално, а на този парцел изглеждат някак хем по-дребни, хем по-ненадеждни” оплака се овощарят Димитър Георгиев.

Той дори се замисля дали да не изкорени дърветата и да засади на тяхно място друг вид. Жал му е обаче за фиданките, а и не знае дали би подхванал нещо друго в растениевъдството, защото тъкмо се е заел с овощарството и това му харесва.

„Ако зимата беше студена толкова, колкото предишни години, щях да си мисля, че част от корените са измръзнали. Това обаче не може да се случи на всички дръвчета едновременно. Явно е нещо, свързано с почвата”, споделя младият стопанин.

Според специалистите бедата не е толкова голяма и проблемът е решим.

„В случая явно става дума за дефицит на минерални вещества. Получава се обикновено на терени, които имат или повече, или недостатъчно вода в почвата, или отсъствие на някой от необходимите елементи в нея. Задържането в ръста категорично говори за недостатъчно азот. Това би се потвърдило и ако листата са по-бледи и дребни”, обясни агрономът Дамян Петров.

Нарушеното подхранване и какво не достига на растенията обикновено личи и стопаните могат бързо да се ориентират, ако наблюдават внимателно как се развиват дърветата.

Тесни листа и почервеняване на младите леторасти означава липса на фосфор. Недостатъчен калии също предизвиква бледнеене на листата, а по края им се образува жълтеникава ивица, която после изглежда като изгорена.

Липсата на други важни елементи като цинк, мед и т. н. също личи. Винаги знаещият може да различи и излишеството, което също предизвиква конкретни изменения на дърветата и затова е добре стопаните да потърсят директен съвет от агроном за всеки отделен случай. Не е нужно те самите да са експерти или доктор Охболи. Достатъчно е да са грижовни стопани и да има от кого да потърсят помощ навреме”, коментира специалистът.

Иначе  дефицитът на минерални вещества за овощните дръвчета може да е предизвикан от нарушено движение на хранителни вещества заради повреди на ствола или клоните, генетични особености на растенията, повреди от гризачи или частично замръзване на корените, прекалено ниски или високи температури на почвата и въздуха, по-ниска или по-висока киселинност на почвата.