От тази година у нас има прием в дуална форма на обучение по земеделие, съобщи в Добрич Маргарита Гатева, държавен експерт „Професионално образование” към МОН. „Стартирахме с по-малко паралелки, но това е един прогрес за нас в селскостопанското образование, защото се смяташе, че няма да може да се осъществи дуалната форма на обучение”, допълни още Гатева.   
 
 
По време на националното състезанието „Млад фермер”, при разговори с фирми от агробизнеса за пореден път става ясно, че има възможност за осъществяване на връзка между учениците и работодателите.
 
„Така учениците ще могат в реална работна среда да придобиват знания и умения, които да бъдат полезни в професионалната реализация”, заяви още експертът и допълни: „Има невероятна възможност, самият бизнес вече обърна лице към професионалните гимназии и това личи”.
 
Липсата на работна ръка е проблем през последните години и това също е фактор за активността на агрофирмите. 
 
„Сякаш досега работодателите стояха настрани, а ние плахо ги търсихме”, връща се назад Маргарита Гатева.
 
„Стана ясно, че ако взаимно не си подадем ръка, няма как да се получат нещата. Особено тук, в добруджанския край, фирмите са много активни”, допълни експертът. При липсата на кадри агробизнесът може да си подготви специалистите и да ги остави на работа. „Обучавайки се по дадена професия, тези деца трябва да знаят, къде и как могат да се реализират. Това е точно чрез връзката с фирмите от агробизнеса”, подчерта още веднъж държавният експерт.  
 
Маргарита Гатева е сред основателите на националната надпревара „Млад фермер”, която се проведе от 23 до 25 април в Добрич.
 
 
Учениците от всички профилирани учебни заведения се събраха в сърцето на Добруджа, за да премерят сили в няколко дисциплини: растениевъдство, животновъдство и механизация на селското стопанство. Учениците показаха умения при разпознаване на семена и фуражи, доене на крави, рязане на лози и майсторско управление на трактор.
 
„Преди десет години започнахме „Млад фермер” с малък брой професионални гимназии, сега участниците са 48. Това е формат, който показва, че професиите в областта на селското стопанство са необходими и желани”, заяви още Маргарита Гатева.
 
Най-добре представилите се ученици са приети без приемен изпит в желана от тях специалност в Аграрния университет в Пловдив, съобщи по време на награждаването проф.Нуритин Тахсин. Той обоснова политиката на висшето учебното заведение с факта, че националната надпревара „Млад фермер” е със статут на олимпиада и оценява най-добрите ученици.