От всички европейски страни, в които през последните години бяха открити огнища на африканска чума по свинете (АЧС), Чехия е единствената, която фактически успя да спре вируса, информира agravery.com.

Само висшисти ще пръскат в свинеферми и птицеферми

Първият случай на АЧС бе регистриран в страната през лятото на 2017 г., въпреки че пасивното наблюдение бе започнало 3 години по-рано. Потвърждение бе получено от националната лаборатория след проверка анализ на проби от дива свиня. Оттогава властите взеха мерки, насочени към спирането на разпространението на вируса, които дадоха положителен резултат.

За последен път образци от вируса АЧС от живо животно бяха открити на 8 февруари 2018 г. На 15 април същата година бе открит труп на дива свиня, който отново се оказа заразен. Оттам насетне повече инфектирани живи животни в Чехия не са установени.

Как Чехия успя?

Положителните резултати в борбата с болестта са постигнати благодарение на няколко фактора. Ветеринарните служби са наблюдавали ситуацията и са могли своевременно да установят първия случай на вируса.

Последващите действия са предотвратили разпространението на АЧС сред популацията от диви свине. Поради това всички положителни случаи са открити на неголяма територия – с площ само 89 кв. метра в района на Злин. Отчитайки разстоянието до най-близкото огнище, може да се предположи, че вирусът се е разпространил в резултат на човешка дейност.

Последвалото значително намаляване (почти до пълна депопулация) на броя на дивите свине в зоната на регистрираните случаи на АЧС е довело до спиране на циркулацията на вируса.

Друг важен фактор са активните действия на ветеринарната администрация по контрол на биобезопасността на животновъдните предприятия. Те са предотвратили инфектирането на животни в стопанствата. Огнища на АЧС сред домашни животни в Чехия изобщо не са регистрирани.