Ситуацията с АЧС в Азия е причина за покачването на цените на свинете във Франция. За последните 4 месеца поскъпването е с 22%, информира euromeatnews.com.

Био ли е отопляемата оранжерия?

Поради растящото търсене на свинско месо от страна на азиатските страни, поразени от вируса африканска чума по свинете (АЧС), през последните четири месеца цените на свинете във Франция са се покачили с почти 22%, примерно 26 евро/глава.

По официални данни Китай е увеличил вноса на свинско месо с 62% през юни. Страни членки на ЕС, като Франция, Испания, Германия, Холандия и Дания, са се възползвали от ситуацията, отчитайки факта, че Пекин влезе в търговска война със САЩ и в последно време с Канада.

Увеличаването на обема на износа от тези страни е създало дефицит на вътрешните пазари, което е довело до покачване на цените.

От февруари цените на свинското месо в Испания и Франция са се покачили с 30%. Анализатори очакват бъдещ скок на цените и през втората половина на годината.

FAO разглежда ситуацията с АЧС в Азия като заплаха за продоволствената сигурност на континента. Тъй като ваксина, която би могла да спре разпространението на болестта, засега няма, ситуацията може да остане без промяна в течение на десетилетия.