Основният фактор за пренасянето на инфекцията африканска чума по свинете (АЧС) е човекът. За това, как се разпространява болестта, разказва експертът от FAO и епизоотолог Владимир Полишук, пише agrotimes.ua.

Експерти: Няма нарушения на мерките срещу чумата в Добричко

Един от начините за пренасяне на инфекцията е т.нар. „миниране“.

Когато свинете се разболеят или има заплаха от АЧС, частните собственици на свине ги заколват, а сланината им слагат в буркани. Именно бурканите се превръщат в бомба със закъснител, обяснява Полишук. По този начин сланината се съхранява половин година и през цялото време е заразна.

Човекът, ял от нея, не е изложен на здравословен риск. Водата, която я е използвал, за да се измие след консумацията на сланината, е рисковият фактор. Именно тя е източник на заразата и води до разболяването на още свине.

Друг начин за пренос на вируса АЧС е зърното. На първо място – царевицата.

В момента основната храна на дивите свине е на полето с царевица, казва Полишук. Те трошат растенията, оставят слюнка по повърхността, след това отиват в гората и там умират. Царевицата вече е заразена.

Вирусът АЧС е много устойчив. Бактериалната форма е по-устойчива от вируса, подчертава експертът. За да предпазите животните си, трябва да фуражът да бъде обработен термично.

Царевицата трябва да бъде загрята поне до 60 градуса, тъй като дори при 42 градуса вирусът не се дезактивира.

АЧС се предава по два начина:
-    Пряк – от болно животно на здраво;
-    Посредстван – с помощта на човека.

За да не позволите на патогена да се разпространява пряко, трябва да прекъснете веригата на заразата. Всичко е в ръцете на собственика на стопанството.