Открити са нови случаи на Африканска чума по свинете в популацията от диви прасета в Шуменско, стана ясно днес по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия.

Пътищата, по които АЧС се разпространява

Инфекцията е установена благодарение на местните ловни дружинки. По време на групов лов на 5 и 6 октомври те са отстреляли диви прасета край Венец и каолиновското село Сини вир, съобщи на своя сайт Областната администрация на Шумен.

„От отстреляни диви свине са изпратени проби за чума и трихинела. Получен е протоколът от изследванията и са установени две положителни проби за вируса на Африканска чума по свинете“, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Катя Райкинска. 

Очакват се заповедите за определяне на инфектираните зони. Месото от дивите прасета ще бъде унищожено съвместно от Североизточното държавно предприятие (СИДП) и ОДБХ.

Д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, запозна комисията с двете заповеди на изпълнителния директор на БАБХ проф. Паскал Желязков от 10 октомври за обявяване на нови първични огнища на АЧС в област Шумен.

Едната заповед е за огнището на АЧС при диви свине в землището на село Менгишево, община Върбица. Както Агри.БГ писа, лабораторните тестове потвърдиха положителни проби за вируса на АЧС за намерените преди десет дни 19 трупа на диви свине в района.

С другата заповед беше обявено първично възникнало огнище на болестта Африканска чума в регистриран обект за отглеждане на свине от порода „Източнобалканска свиня“ в Смядово.

„Изпълнени са всички мерки по заповедта за биосигурност. Умъртвени по хуманен начин са 86 прасета при пълно съдействие на община Смядово и органите на МВР“, каза д-р Наташа Баева.

За обявеното огнище на болестта Африканска чума при диви свине в землището на село Менгишево директорът на Държавно горско стопанство Върбица инж. Муса Кязъм съобщи, че са изпълнени всички указания, съгласно заповедта.

„Ограничена е инфектираната зона. Всички мерки за биосигурност са спазени, изпратени са писма до кметствата, извършват се претърсвания на подзона А, извън подзона А всеки вторник и четвъртък започват претърсвания съвместно с ЛРД – Велики Преслав“, каза инж. Муса Кязъм.

Областната епизоотична комисия прие допълнителни предпазни мерки срещу разпространението на болестта в региона.

Всички новини по темата вижте ТУК.