Земеделските производители у нас може да получат фиансиране от ЕС за създаването и развитието на техните стопанства, а също и за оборудването им с нова техника по линия на Водено от общностите местно развитие (ВОМР).

Отвориха приема по 4.2.2 - за преработка в малки стопанства 

 

Тази възможност е на разположение в целия Европейски съюз и е позната от предишния програмен период като инструмента ЛИДЕР. Добрите практики във ВОМР са в центъра на обсъжданията днес по време на международна конферения в Разлог, организирана съвместно с българското аграрно министерство.

Определеният за България бюджет по ВОМР е на стойност 304 млн. евро, съобщи Стефан Спасов, представител на Управляващия орган по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 


Стефан Спасов: Една местна инициативна група (МИГ) може да получи за проекти до 6 млн. евро, а опитът досега показва, че средната сума е около 3 млн. евро.

В предишния програмен период в страната ни е имало първоначално 90 МИГ, но само 35 от тях са успели да защитят проекти. В новия програмен период са решени някои от административните и организационните проблеми пред групите. Уредено е тяхното авансово финансиране, така че сега работещите МИГ у нас са 64, като работата им обхваща територията наа 115 общини, главно в селските райони.

От всички групи, 25 МИГ са решили да развиват проекти с финансиране само от един фонд - от ПРСР.

„По ПРСР от местните общности са предложени 1100 проекта за над 240 млн. евро. От тях 768 проекта са одобреени от МИГ, а 25 проекта вече са одобрени за финансиране и от Разплащателната агенция. 160 проекта са поставени в резерва заради недостиг  на финансиране и 382 проекта са отхвърлени от МИГ”, обобщи Стефан Спасов.

Във връзка с нарушенията при финансирането на „къщи за гости” от ПРСР са извършени проверки на 14-те проекта в областта на туризма, които се изпълняват в този програмен период, но пропуски при тях не са открити. Обектите, които са завършени, работят по предназначение.

Инструментът ЛИДЕР/ВОМР има гарантирано финансиране. Всяка страна-членка трябва да осигури за него поне 5% от парите за развитие на селските райони. У нас това са поне 5% от бюджета на ПРСР.