Полша не е използвала около 8 млн. евро, предвидени от Европейската комисия за свиневъдите, пострадали от африканската чума по свинете (АЧС). Т.е. не са усвоени около 90% от заделените за Полша средства, информира greenfront.su.

Вдигат забраната за лов на диви свине около Тутракан

Преди повече от година – на 11 септември 2017 г., Европейската комисия взе решение да отпусне помощ на фермерите, които са отглеждали не повече от 50 свине, в случай на прекратяване на производството на свинско месо заради новите изисквания, свързани с борбата с АЧС. В рамките на това решение са отпуснати 9,3 млн. евро от бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това бе първият за четири години случай на използване на такъв вид помощ за страни членки на ЕС от момента на реформирането на ОСП, т.е. от 2013 г.

За помощ посредством Агенцията за реструктуриране и модернизация на селското стопанство можеха да кандидатстват фермери, които са отглеждали през период от 1 юли 2016 г. до 30 юни 2017 г. не повече от 50 свине. Право на помощ имаха и фермите, които са разположени в зоните на възникване на вируса и в регионите с най-висок риск от разпространение на болестта.

Размерът на средствата се определяше от фиксирана цена на животно и трябваше да компенсира краткосрочните загуби заради спиране на производството.

Ставките възлизаха на около 40 евро за прасенце и 70 евро за свиня. Съгласно плановете програмата е трябвало да финансира компенсирането на повече от 180 000 животни.

Година след това се оказва, че от програмата са се възползвали само 1446 фермери. Общата сума, която са получили, е около 1,3 млн. евро. Т.е. не са похарчени почти 90% от средствата, отпуснати от ЕК.

Фактът, че помощта не е използвана, може да се възприеме в Брюксел като провал на полското правителство в борбата с вируса АЧС. Това ще усложни получаването на компенсации от ЕК за борбата с болестта в бъдеще.