Вчера  в един от големите хипермаркети в София, Министър Найденов показа пред журналисти новото задължително лого за опаковане на биологични хранителни продукти, произведени в държава-членка на Европейския съюз в съответствие с необходимите стандарти.

 

Новите правила на Европейския съюз за етикетиране на биологични продукти, включващи изискването за поставяне на новото лого на ЕС за биологични продукти, влязоха в сила на 1 юли 2010 г., обясни Найденов. Производителите на био продукти имат 2 години гратисен период за въвеждането на новото европейско лого. Министър Найденов ги призова да не чакат края на този гратисен период.

 

Биопродуктите са произвеждат без използването на пестициди и не са генетично модифицирани, обясни министърът на събралите се журналисти. Те чинно записваха думите му и никой не го попита каква политика за насърчаване на биопроизводството в България води Министерство на земеделието и храните.

 

Припомняме, че през месец февруари тази година, Мирослав Найденов изказа следното отрицателно мнение за биопродуктите пред Агенция „Ройтерс” , а именно: "Много е важно да не се водим от модата. Всеки лев трябва да отиде за конвенционалното земеделие в момент на криза, особено, когато имаме огромни резерви от неизползван потенциал". Това свое изказване министърът направи във връзка опитът да се либерализира законът за ГМО и протестите на биопроизводителите, фермерите, пчеларите, майките и НПО сектора.

 

Преди време Министър Найденов обеща, че ще се отдели структура в Министерство на земеделието и храните, която да отговаря изцяло за биопроизводството. Макар биопроизводителите все още да не са голяма численост, интерес към това производство има и той нараства прогресивно, като същевременно изискванията, на които трябва да отговаря един биопроизводител са много, както и правилата по които да произвежда продукцията си много строги. Все още обаче такъв отдел към МЗХ не е създаден и диалогът на организациите на биопроизводителите с институциите върви трудно.

 

Най-малка част от изплатените проекти по ПРСР са именно по мярка 214 - Агро-екологични плащания. Биопроизводителите бяха и едни от последните получили пари по СЕПП за 2009.

 

Единно е мнението за отличните условия в България за развитие на биопроизводството, както и че това е шанс за красивите български села за добър семеен бизнес за местното население, но към момента в биопропизводителите остава впечатлението, че биопроизводството, далеч не е сред приоритетите на това управление на МЗХ.