10 каракачански кучета бяха предоставени на овцевъди от Смилянско, за да пазят стадата от едри хищници, информира вр.и.д директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Смолян инж. Екатерина Гаджева, цитирана от радио „Фокус“. Инициативата е в рамките на проект „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян”.

 

По думите на инж. Гаджева, целта е безвъзмездно да се предоставят породисти кучета, за които се знае и е доказано с практиката, че имат добър ефект за предпазване на стадата от едрите хищници – мечки и вълци. Това е една от дейностите по проекта, като по този начин се цели намаляване на щетите, които мечките нанасят върху селскостопанското имущество.

 

Това е втората партида, която инспекцията предоставя безвъзмездно на животновъди от района, поясни инж. Гаджева и допълни, че първите 10 кучета са били предоставени безвъзмездно на стопани през месец май, а третата партида ще бъде през май следващата година. Стопаните са подбрани на база на техни заявления, но водещото при извършения подбор е да имат по-голям брой животни.

 

Кучетата от първата партида са все още в процес на адаптация и се ползват целево, като постоянно са със стадата и изпълняват функциите, за които са били наети. В някои случаи, на един стопанин се дават и по две кучета, за да може да работят заедно, посочи инж. Гаджева.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!