Овцевъди и козевъди от Ямболско да бъдат обезщетени. Това искат от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 
 
„Проведохме разговор с БАБХ. Днес предадохме и нужната документация към Министерство на земеделието, храните и горите за обезщетение на овцевъди и козевъди за претърпени косвени загуби. До няколко седмици би трябвало да се оформи процедурата. Не е ясно кога ще бъдат изплатени обезщетенията и под каква форма, но най-вероятно това ще се случи през август, под формата на de minimis“, коментираха от НОКА за Фермер.БГ.
 
 
Пламнало огнище от чума по дребните преживни животни в село Воден, община Болярово, Ямболско, наложи ограничения за овче и козе мляко и месо. Създалата се ситуация притесни местните животновъди. 
 
Към момента е ясно, че заразата е засегнала три животновъдни обекта, като 1300 животни са унищожени, съобщиха вчера експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), по време на брифинг.
 
Снимка: БАБХ
 
За да се предотврати разпространението на инфекцията, животинските продукти – мляко и месо от дребен рогат добитък, се изкупуват, преработват и продават единствено в очертанията на област Ямбол. Това е и причината за притеснението на животновъдите, тъй като в Ямболско няма мандра, която да работи с овче и козе мляко.
 
Към момента източникът на заразата все още не е установен. Наложените ограничителни мерки обаче забраняват движението на живи животни и продукти от засегнатата територия. 
 
В момента се извършват и клинични прегледи на територията на всичките общини в областите, граничещи с Турция. Това са Бургас, Ямбол и Хасково.