Ставките за обвързаната подкрепа за производителите на плодове са на миналогодишното ниво, макар те да са имали очакване за по-големи средства, тъй като разходите им скочиха доста. Безмитният внос на земеделски стоки от Украйна обаче засяга и тях.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

„През миналата година за ранните култури не се усети отварянето на границите, но не така стояха нещата при сливите и прасковите, които се прибират по-късно. Получаваме една помощ за войната за Украйна и после ни я вземат, заради ниските цени на готовата продукция, а понякога и поради липсата на такива изобщо“, коментира за Агри.БГ Димитър Рачев, производител на череши от района на Тутракан и член на УС на Съюза на Дунавските овощари. 

Той алармира за проблем при промишленото производство на ягоди и малини, който се очертава в момента. Заради войната в Украйна там често спират тока и хладилниците за съхранение на ягоди и малини не могат да работят. Затова цялото им производство се изсипва на европейския пазар на символични цени. 

Получава се така че родното производство става непродаваемо.

„През 2022 г. изкупната цена на малината беше 6 лв./кг от хладилниците. В момента хладилните бази продават плодовете на същата цена от 6 лв./кг въпреки направените разходи за заготовка и съхранение, тъй като са притиснати от пазара“, сподели Рачев.

При ягодите картината е аналогична, в минали години хладилниците са продавали по това време замразените ягоди по 2 евро/кг, а в момента цената е 1.20 евро/кг, която съответно не удовлетворява никого. Надницата на един работник дневно е 60-70 лв, а той може да набере около 50 кг от вкусните плодове. Това на практика означава, че в стойността на ягодите само трудът е около лев, отделно трябва да се калкулират и другите разходи, включително тези за напояване. 

Като производител на череши Рачев гледа с притеснение прогнозите за времето, тъй като във вторник сутрин в Силистренско температурата е била  минус 2 градуса, а за за сряда се очакват минус 4 градуса. „Може накрая нищо да не се бере и да няма на практика българска продукция“, притеснява се стопанинът.