Към началото на месец януари 2023 г. отворените процедури за финансова подкрепа по линия на Местните инициативни групи (МИГ) са 41. С пълния списък на приемите, които са по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), може да се запознаете ТУК.

Вижте документите за кандидатстване чрез МИГ, важните срокове, условията за допустимост и изпълнение

В началото на година започна и четвъртият прием за подаване на проектни предложения за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“. Крайният срок е 28 февруари.

Ако сте млад фермер до 40 години, не забравяйте, че до 6 януари продължава приемът на проектни предложения по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“. Бюджетът е в размер на близо 30 млн. лв., като около 49 хил. лв. е помощта, определена за подпомагане на всеки одобрен кандидат.

Съгласно актуализираната индикативна годишна работна програма с планираните приеми по ПРСР предстои отваряне на подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. По нея ще се финансират проекти на земеделски стопани, микропредприятия и занаятчии за инвестиции в неземеделски дейности. Финансирането ще е в размер от 10 000 евро до 400 000 евро.

До февруари се очаква и стартиране на прием по подмярка 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“.