От 25 септември до 9 октомври 2023 г. се отваря допълнителен достъп до електронните формуляри с плановете, които кандидатите по интервенциите на директните плащания за Кампания 2023 могат да предоставят или коригират в Системата за електронни услуги (СЕУ).

Функционалностите в СЕУ ще са налични по двете екосхеми – за запазване и възстановяване на почвения потенциал (Еко-ЗВПП) и за екстензивно поддържане на постоянно затревените площи (Еко-ПЗП).

Отворена ще е и формата за определяне на етапа на развитие на трайните насаждения –  в плододаване или все още неплододаващи по интервенцията за плодове (ИП). Допълнителните достъпи до СЕУ се предоставят след изменението на Наредба № 4 от 30.03.2023 г., публикувана в „Държавен вестник“, бр. 80 от 19.09.23 г. 

С изменението на Наредба № 4 към Еко-схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал (Еко-ЗВПП) е добавен и нов вид органичен подобрител – „Органо-минерални торове“. 

Обръщаме внимание на земеделските стопани, че при изготвянето и/или редактирането на таблиците, те трябва да бъдат отново подписани от компетентно лице (агроном, зооинженeр, ветеринар) и прикачени в СЕУ, ведно със сканираната диплома на подписалия плана.

Отворената функционалност в СЕУ позволява на бенефициерите, които не са успели да изготвят и подадат съответния план/справка в срока до 14 август 2023 г., сега да го направят, както и да се редактират вече създадените такива. По този начин на кандидатите се спестяват време, средства и усилия, без да е необходимо да посещават регионален офис на ДФЗ.

Към момента всички създадени при предходния прием заявления по Еко-ЗВПП, Еко-ПЗП и ИП са налични в СЕУ. Ако кандидатът желае да редактира данните си, трябва само да промени статуса на заявлението си като премине в режим на редакция.

Предаването на готовите документи не изисква използването на квалифициран електронен подпис (КЕП).

ВАЖНО е, че коректно попълнените, подписани и прикачени в СЕУ форми, следва да бъдат в краен статус „Чакащо ръчно зареждане в ИСАК“, не по-късно от 09.10.2023 г.

В помощ на бенефициерите са направени видео указания за целия процес на попълване и подаване на одобрените форми. Те могат да бъдат намерени в YouTube канала на ДФЗ, а за попълването на плана по Еко-ЗВПП са публикувани и подробни Указания на сайта на ДФЗ.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg