До 8-и Юни е крайния срок, в който  Областна Дирекция Земеделие в Сливен трябва да представи доклад за щетите от градушката в селата Старо село, Злати Войвода, Гавраилово, Селиминово, Речица, Коньово и Научен.

 

Както Фермер.БГ писа миналата седмица, обилна градушка съсипа реколтата в редица сливенски села. Стопани от село Старо село, заявиха, че са напълно унищожени над 250 декара градини с дръвчета праскови и череши. Сериозни щети има и върху десетки декари с лозови масиви. Големината на ледените късове е била колкото размера на едър орех, а фермерите заявиха, че такава градушка не помнят за последните 20 години.

 

Фермерите бяха възмутени от факта, че удареното от природната стихия село са намира на само 1 километър от регионалната база на Изпълнителната агенция за борба с градушките, от където се оказа, че не е имало никаква реакция и превантивно изтрелване на ракети против град.

 

В комисията ще участват експерти от Изпълнителна агенция „Борба с градушките”, както и представители от Областна дирекция „Земеделие” град Сливен. След извършеното обследване тя ще трябва да представи доклада до изпълнителния директор ИАБГ.

 

За времето на работа на комисията са отстранени гл. директор на Главна дирекция ПТИО при ИАБГ – Михаил Войнов и областния директор на РД„БГ” Сливен – Динко Михалев.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!