Бедността и пустеещата земя биха били по-изразени, ако липсваше европейско подпомагане, но административната тежест пречи на ефективната подкрепа в селските райони по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП). Този извод прави ЕК в своята Оценка на въздействието на ОСП върху териториалното развитие на селските райони, публикувана на 13 декември.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Документът се базира на външно проучване, отговори от обществена консултация и допълнителен анализ. Като цяло, мерките на ОСП насърчават балансираното развитие в селските райони на ЕС, като допринасят за почти 50% от доходите на стопанствата в най-отдалечените райони и за модернизиране на фермите и растежа на производителността. 

И докато ОСП е ефективна за укрепване на стопанствата в селските райони, неравномерното разпределение на подкрепата не позволява да се намалят икономическите различия между земеделските производители и отделните части на страните членки. 

Освен това привлекателността на селските райони, особено за младите фермери зависи много от транспортната и комуникационната инфраструктура и услуги. Затова трябва да се работи върху по-добра съгласуваност с други фондове на ЕС, както и национални и регионални политики.

Не на последно място е прекомерната административна тежест, свързана с прилагането на схемите за подпомагане по ОСП, по-специално мерките за развитие на селските райони. От нея страдат както бенефициентите, така и администрацията, се посочва още в доклада.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg