През повечето дни от следващата седмица агрометеорологичните условия отново ще се определят от неустойчиво време и температури около и над нормата за първата половина на юни. Това се казва в седмичната прогноза на агрометеоролозите от НИМХ към БАН. 
 
 
„Падналите валежи в края на първата седмица от месеца подобриха почвените влагозапаси в горните слоеве. В част от източните райони бе преодолян формиралият се в края на май дефицит на почвена влага при пролетните култури. На места в североизточните (Варна) и южни (Смолян) райони интензивните валежи и градушки нанесоха сериозни щети по земеделските култури“, се казва в анализа на специалистите. 
 
Според тях и през следващите седем дни има повишена вероятност за интензивни валежи и градушки, както и риск от полягане на посевите и разпиляване на зърното при узрелите зимни житни култури.
 
„През периода развитието на земеделските култури ще се осъществява с ускорени темпове. При царевицата ще протича листообразуване, при слънчогледа - формиране на съцветие“, се казва в прогнозата.
 
Очаква се също така в края на следващата седмица ечемикът масово да узрее и да започне жътвата на тази култура. 
 
„През периода при пшеницата във високите полета ще протича млечна и преход от млечна към восъчна зрялост, а в полските райони - восъчна зрелост. При рапицата ще се наблюдава масово узряване“, отбелязват експертите.
 
Честите валежи ще бъдат предпоставка за увеличение на инфекциозния фон от гъбни патогени: струпясване и сачмянка по  овошките, мани по лозата и зеленчуковите култури. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в средата на периода, добавят агрометеоролозите.