От днес отново пчеларите имат възможност да кандидатстват по Националната пчеларска програма в частта за закупуване на кошери. Документи се приемат в областните дирекции на фонд „Земеделие” по всички направления до изразходване на общия бюджет за тази година, но не по-късно от 31 август 2011 г.

Към момента свободният финансов ресурс по мерките и секторите на Пчеларската програма е над 265 хил. лв. За финансовата 2011 г. тя разполага с бюджет в размер на 6 млн. 554 хил. лв. По всички мерки до момента са приети 1 433 заявления, които ангажират финансов ресурс от 6 млн. 288 хил. лв. Това означава, че 96% от финансовата рамка на програмата вече е договорен.
Одобреното преразпределение на бюджета ще осигури максимално усвояване на средствата по Пчеларската програма за тази година. Така повече земеделски производители ще се възползват от финансовото подпомагане за сектора.

Пчеларите, които имат подписани договори с фонд „Земеделие”, вече могат да подават заявления за плащане. Преди това обаче, те трябва да са извършили предвидените по договора инвестиционни разходи.