Два случая на болестта Африканска чума по свинете са регистрирани в Добричка област. Заболяването е установено по диви прасета в общините Генерал Тошево и Балчик, стана ясно на първото за годината заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич. Животните са загробени и е извършена дезинфекция на мястото. 

 

Извънредно срещу чумата: ДФЗ спира физическите проверки в свинефермите


До момента няма промишлени свинеферми в Добричка област, в които да са регистрирани случаи на АЧС, съобщи директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова. В най-голямата свинеферма в Добричко, разположена в село Козлодуйци, се отглеждат 90 000 прасета. Само преди броени дни в индустриално стопанство във варненското село Брестак, разположено на 40 км от Добрич, е установено заболяването. В промишления обект се отглеждат над 40 000 прасета.   


По време на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Андонова информира още, че със заповед на директора на БАБХ е забранено движението на животни и клането им на територията на цялата страна и са разпоредени мерки – вземане на проби и проследяване на животните във фермите.

„Затворени са и кланиците, като там се проверява извършването на дезинфекция и се вземат натривки. Проби се вземат и от регистрираните превозни средства за превоз на животни. До края на седмицата ще приключим работата по вземането и изпращането на проби от нашата област“, уточни още д-р Андонова.


Установените случаи на АЧС по диви прасета в Добричко отново пораждат въпроса със наличието на площадки за загробване на животни. Част от добруджанските общини са определили такива терени, други са в процедура по одобряване на предложени такива. 
Със заповед на зам.-министъра на земеделието д-р Янко Иванов във връзка с усложнената епизоотична обстановка е разпоредено заседания на областните комисии да се извършват два пъти в месеца. Областният управител на Добрич Красимир Кирилов насрочи следващото заседание за 24 януари. 

 

Следете темата ТУК.