Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) се присъедини към усилията на Агенцията по храните, като въведе извънредни мерки срещу разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС) в страната.

Като на филм: Какво се случва в огнищата на чума по свинете?

Фондът спира до второ нареждане физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна, съобщи пресцентърът на институцията.

Забраната е разпродадена със Заповед на изпълнителния директор на ДФЗ – Разплащателна агенция Васил Грудев. Тя е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на Африканската чума по свинете, уточниха от Фонда.

При планиране на проверките на място ДФЗ ежедневно ще проследява информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Преди извършване на посещение на място при кандидатите за финансово подпомагане от ДФЗ, ще бъде съблюдавана публикуваната информация от БАБХ, както по отношение местоположението на свиневъдни обекти, така и във връзка с наложените ограничения за придвижване на хора и транспортни средства.

Следете темата ТУК.